MAGOKKAL MEGSZÓRT SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, léfacsaró, nyomózsák, reszelő, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darálás, formázás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 2 tepsi (30 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál pisztácia
20 dkg darált mogyoró
10 dkg őrölt mandula
1 és ¼ dl frissen préselt/facsart narancslé
1 evőkanál finomra reszelt narancshéj
3 evőkanál sárgabaracklekvár
1 db felvert tojás
1 csipet só
3 evőkanál univerzális liszt

vagy

3 evőkanál fehér liszt
másfél evőkanál kukoricaszirup

vagy

másfél evőkanál juharszirup

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra (gáztűzhelynél 2-es fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a mogyorót, a mandulát és a sót.

2. Belekeverjük a tojást, a narancslevet, a narancshéjat és 1 evőkanál juharsziruppal sima tésztává gyúrjuk.

3. A tésztát habzsákba töltjük, a levegőt kiszorítjuk belőle úgy, hogy a zsákot megtekerjük, keskeny részét ujjunkkal befogjuk. A zsákra 2,5 cm átmérőjű sima csövet rakunk.

4. Az előkészített sütőlemezekre, egymástól 5 cm-re félhold és koszorúformákat nyomunk, majd 12-15 perc alatt világos aranyszínűre sütjük. Rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.

5. Egy kis lábasban a lekvárt alacsony hőfokon folyékonnyá melegítjük. A lekvárt a sütemények tetejére kenjük, pisztáciával megszórjuk.

A spritz cookie – speciális skandináv karácsonyi sütemény. Az egész világon spritzként ismerik.