ALMÁS MORZSATORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, reszelő, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hámozás, kelesztés, kikeverés, kimagozás, kovászolás, nyújtás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 tepsi (8-10 főre)
Elkészítés:
1. Összekeverjük a tejet, az élesztőt és 1 teáskanálnyi cukrot egy tálban. 10 percre félrerakjuk, ezalatt felfut az élesztő..
2. A sós liszthez keverjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a vajat, a tojásokat, némi cukrot, és robotgéppel összedolgozzuk a masszát. A tálban lévő tésztát legalább 5 percig dagasztjuk.
3. Ezután kézzel dagasztjuk: gyúródeszkán cipót formálunk a tésztából. Oda-odaütögetjük a munkalaphoz, majd ismét lefelé nyomkodjuk a munkalapon. A műveletet ismételjük, amíg a tészta sima, rugalmas és hajlékony nem lesz.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1-2 órát pihentetve kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
4. Meghámozzuk az almát, negyedekre vágjuk, kimagozzuk, majd egycentis szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, rászórjuk a finomra reszelt citromhéjat.
5. A morzsához a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot tálba rakjuk, belemorzsoljuk a vajat. Hozzákeverjük a mandulát.
6. Kivajazunk egy 40 x 30 centiméteres tepsit vagy egy 26 x 40 centiméteres, alacsony falú piskótasütő tepsit. A plusz lisztet a kezünkre szórjuk, lisztes kézzel kiszedjük a tálból a megkelt tésztát. Lisztezett gyúródeszkán vagy tiszta munkalapon gyorsan átdagasztjuk, majd kinyújtjuk.
7. A tésztát a tepsibe helyezzük, és szétterítjük, hogy teljesen kitöltse. Lapítsuk le, hogy a vastagsága fél centiméter legyen.
8. Bekenjük a tészta tetejét olvasztott vajjal, és befedjük az almaszeletekkel úgy, hogy azok kissé fedjék egymást. (A visszamaradt almalevet felhasználhatjuk a rátéthez.) Az aranymazsolát rászórjuk a tetejére. A morzsás ropogóst, vagyis a magos rátétet az alma tetejére szórjuk, és lágyan lenyomkodjuk.
9. További 30-60 percig meleg helyen kelesztjük, hogy a tészta a kétszeresére nőhessen.
10. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). A süteményt 10 percig sütjük. A sütő hőfokát 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat) csökkentjük, és további 10-15 percig sütjük a tésztát, amíg jól megkel, a széle aranybarna lesz, a teteje pedig aranyszínű.
11. Szeletelés előtt 10 percig pihentetjük a tepsiben. Melegen, tejszínhabbal kínáljuk.