ALMÁS MORZSATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, nyújtófa, reszelő, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hámozás, kelesztés, kikeverés, kimagozás, kovászolás, nyújtás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tepsi (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A dagasztáshoz:
igény szerint fehér liszt
A kenéshez:
1 evőkanál olvasztott vaj
A morzsához:
12 és fél dkg fagyott, sótlan vaj
4 dkg durvára tört mandula
20 dkg fehér liszt
7 dkg kristálycukor
2 evőkanál vaníliás cukor
A tálaláshoz:
2 és fél dl tejszínhab
A tésztához:
37 és fél dkg fehér liszt
2 dl meleg tej
¼ teáskanál só
1 evőkanál vaníliás cukor
6 dkg olvasztott, sótlan vaj
1 db tojás
3 evőkanál finomított kristálycukor
2 teáskanál szárított élesztő
Az almás rátéthez:
2 evőkanál arany mazsola
8 nagy alma
½ db leve és reszelt héja citrom

Elkészítés:

1. Összekeverjük a tejet, az élesztőt és 1 teáskanálnyi cukrot egy tálban. 10 percre félrerakjuk, ezalatt felfut az élesztő..

2. A sós liszthez keverjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a vajat, a tojásokat, némi cukrot, és robotgéppel összedolgozzuk a masszát. A tálban lévő tésztát legalább 5 percig dagasztjuk.

3. Ezután kézzel dagasztjuk: gyúródeszkán cipót formálunk a tésztából. Oda-odaütögetjük a munkalaphoz, majd ismét lefelé nyomkodjuk a munkalapon. A műveletet ismételjük, amíg a tészta sima, rugalmas és hajlékony nem lesz.

Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1-2 órát pihentetve kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.

4. Meghámozzuk az almát, negyedekre vágjuk, kimagozzuk, majd egycentis szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, rászórjuk a finomra reszelt citromhéjat.

5. A morzsához a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot tálba rakjuk, belemorzsoljuk a vajat. Hozzákeverjük a mandulát.

6. Kivajazunk egy 40 x 30 centiméteres tepsit vagy egy 26 x 40 centiméteres, alacsony falú piskótasütő tepsit. A plusz lisztet a kezünkre szórjuk, lisztes kézzel kiszedjük a tálból a megkelt tésztát. Lisztezett gyúródeszkán vagy tiszta munkalapon gyorsan átdagasztjuk, majd kinyújtjuk.

7. A tésztát a tepsibe helyezzük, és szétterítjük, hogy teljesen kitöltse. Lapítsuk le, hogy a vastagsága fél centiméter legyen.

8. Bekenjük a tészta tetejét olvasztott vajjal, és befedjük az almaszeletekkel úgy, hogy azok kissé fedjék egymást. (A visszamaradt almalevet felhasználhatjuk a rátéthez.) Az aranymazsolát rászórjuk a tetejére. A morzsás ropogóst, vagyis a magos rátétet az alma tetejére szórjuk, és lágyan lenyomkodjuk.

9. További 30-60 percig meleg helyen kelesztjük, hogy a tészta a kétszeresére nőhessen.

10. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). A süteményt 10 percig sütjük. A sütő hőfokát 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat) csökkentjük, és további 10-15 percig sütjük a tésztát, amíg jól megkel, a széle aranybarna lesz, a teteje pedig aranyszínű.

11. Szeletelés előtt 10 percig pihentetjük a tepsiben. Melegen, tejszínhabbal kínáljuk.

Ennek az élesztős tésztából készült süteménynek a tetejét a jiddis hagyományok szerint – gyümölccsel vagy magvakkal kell megkoronázni.
A recept elkészítéséhez használhatunk Granny Smith vagy Cox almát is.