CSOKOLÁDÉS BROWNIE DESSZERT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: alufólia, fagyasztószekrény, habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, darabolás, szeletelés, fagyasztás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, lerakás, pihentetés, sütés

Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A cseresznyepálinkás sziruphoz:
1 dl cseresznyepálinka
1 dl víz
7 dkg kristálycukor
A csokoládés brownie-hoz:
12 és fél dkg keserű csokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat
12 és fél dkg sótlan vaj
4 és fél dkg kandírozott cseresznye
12 és fél dkg fehér liszt
2 db tojás
20 dkg kristálycukor
A krémtöltelékhez:
50 dkg kimagozott meggy
25 dkg durvára tört fehér csokoládé
5 dl tejszín

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy 20 x 20 centiméteres tepsit.

2. Felolvasztjuk alacsony hőfokon a vajat és a csokoládét. A tojásokat, a cukrot és a vaníliát elektromos habverővel, magas fordulatszámon krémesre keverjük. A csokoládés keverékhez adjuk a tojásos keveréket. Alaposan összeforgatjuk. Hozzátesszük a lisztet, a kandírozott cseresznyét, majd elkeverjük. A tésztát az előkészített tepsibe öntjük.

3. Körülbelül 25 percig sütjük: a tészta széle körben kissé megemelkedik, és a közepe megkeményedik. Rácson hűtjük ki.

4. Kiemeljük a tepsiből a tésztát, eltávolítjuk a papírt. A brownie-t először vízszintesen félbevágjuk egy hosszú, éles késsel. Majd a félbevágott darabokat keresztben is megfelezzük, így 4 darab 20 x 10 centiméteres süteményt kapunk.

5. A cseresznyepálinka-sziruphoz a vizet és a cukrot közepes tűzön addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Félrehúzzuk a tűzről, beleöntjük a cseresznyepálinkát.

6. A krémtöltelékhez a tejszínt és a csokoládét alacsony hőfokon, állandóan kevergetve addig melegítjük, amíg a csokoládé fel nem olvad.

7. A desszert összeállításához alufóliával kibélelünk egy 21 x 11 centiméteres kenyérsütő formát úgy, hogy a fólia túllógjon a sütő szélén. A sütőbe egy réteg csokoládés tésztát rakunk, rálocsoljuk a pálinkás szirup egynegyedét, és megszórjuk a meggy felével. A krémtöltelék felét ráöntjük, majd újabb brownie-réteg következik, ismét pálinkás szirup és meggy kerül a tésztára, s azután krém. Az utolsó réteg tészta legyen, amit leöntünk a maradék sziruppal. Befedjük fóliával, és a mélyhűtőben egy éjszakán át fagyasztjuk.

8. Tálalás előtt kivesszük a desszertet a mélyhűtőből, eltávolítjuk a fóliát. Szobahőmérsékleten 10 perc alatt kissé felengedtetjük, felszeleteljük és tálaljuk.

Íme, a fekete-erdő torta módosított, hideg változata. Forró nyári estéken kínáljuk.