CSOKOLÁDÉS BROWNIE DESSZERT Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: alufólia, fagyasztószekrény, habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, darabolás, szeletelés, fagyasztás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, lerakás, pihentetés, sütés
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy 20 x 20 centiméteres tepsit.
2. Felolvasztjuk alacsony hőfokon a vajat és a csokoládét. A tojásokat, a cukrot és a vaníliát elektromos habverővel, magas fordulatszámon krémesre keverjük. A csokoládés keverékhez adjuk a tojásos keveréket. Alaposan összeforgatjuk. Hozzátesszük a lisztet, a kandírozott cseresznyét, majd elkeverjük. A tésztát az előkészített tepsibe öntjük.
3. Körülbelül 25 percig sütjük: a tészta széle körben kissé megemelkedik, és a közepe megkeményedik. Rácson hűtjük ki.
4. Kiemeljük a tepsiből a tésztát, eltávolítjuk a papírt. A brownie-t először vízszintesen félbevágjuk egy hosszú, éles késsel. Majd a félbevágott darabokat keresztben is megfelezzük, így 4 darab 20 x 10 centiméteres süteményt kapunk.
5. A cseresznyepálinka-sziruphoz a vizet és a cukrot közepes tűzön addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Félrehúzzuk a tűzről, beleöntjük a cseresznyepálinkát.
6. A krémtöltelékhez a tejszínt és a csokoládét alacsony hőfokon, állandóan kevergetve addig melegítjük, amíg a csokoládé fel nem olvad.
7. A desszert összeállításához alufóliával kibélelünk egy 21 x 11 centiméteres kenyérsütő formát úgy, hogy a fólia túllógjon a sütő szélén. A sütőbe egy réteg csokoládés tésztát rakunk, rálocsoljuk a pálinkás szirup egynegyedét, és megszórjuk a meggy felével. A krémtöltelék felét ráöntjük, majd újabb brownie-réteg következik, ismét pálinkás szirup és meggy kerül a tésztára, s azután krém. Az utolsó réteg tészta legyen, amit leöntünk a maradék sziruppal. Befedjük fóliával, és a mélyhűtőben egy éjszakán át fagyasztjuk.
8. Tálalás előtt kivesszük a desszertet a mélyhűtőből, eltávolítjuk a fóliát. Szobahőmérsékleten 10 perc alatt kissé felengedtetjük, felszeleteljük és tálaljuk.