TÖKKEL TÖLTÖTT, SÜLT TÉSZTABATYU Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, nyújtófa, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, pihentetés, pirítás, sütés, töltés, törés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg hámozott, apróra vágott tök
4 fej finomra vágott vöröshagyma
12 dkg vaj
10 dkg gránátalmamag
1 késhegynyi őrölt fahéj
A kenéshez:
igény szerint vaj
A tésztához:
40 dkg liszt
3 dl víz
1 db tojás
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tökdarabokat kevés vízben, kis lángon, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A hagymát 2 evőkanál forró vajban aranysárgára sütjük, a tökhöz adjuk, és még további 10 percig csendesen főzzük. A tökmasszát villával szétnyomkodjuk, majd belekeverjük a gránátalmamagokat meg a fahéjat, megsózzuk.

2. A lisztből, a tojásból, csipetnyi sóval és vízzel félkemény, rugalmas tésztát gyúrunk. 20 percig pihentetjük, majd nagyobb diónyi nagyságú cipókat formálunk belőle.

3. Mindegyik darabot nyújtófával nagyon vékony, kerek lappá nyújtjuk. 1-2 kanálnyi tölteléket helyezünk a tészták egyik felére, a másik felét ráhajtjuk, és a félkör széleit jól összenyomkod­juk.

4. A kész tésztákat nem szabad egymásra helyez­ni! A maradék vajat felforrósítjuk, és a tésztabatyuk mindkét oldalát kisütjük. Folyékony vajjal megken­ve tálaljuk.

A tésztabatyukat szívesen készítik más töltelékekkel is, például finomra vagdalt és vajban párolt zöldfűszerekkel, babbal, darált bárányhús­sal, amit hagymával és gránátalmamagokkal ízesítenek, vagy juhsajttal és különleges zöldfűszer keverékekkel tesznek jellegzetessé.