PLOV TÖLTÖTT CSIRKÉVEL LAVANGI PLOV Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, kés, keverőtál, mozsár, sütő, tűzálló edény
Eljárások: áztatás, hámozás, kikeverés, sütés, töltés, turmixolás, zúzás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 adag sáfrányos rizs
1 db 100 dkg-os, konyhakész csirke
15 dkg szilvalekvár
5 dkg mazsola

vagy

5 dkg arany mazsola
15 dkg dió
4 fej vöröshagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint szeletelt citrom

Elkészítés:

1. A mazsolát legalább 30 percre langyos vízbe áztatjuk. A megtisztított hagymát botmixerrel pépesít­jük, majd konyharuhába csavarjuk, jól kipréseljük a levét, a hagymapépet pedig tálba tesszük.

2. A diót ugyancsak pépesítjük, a mazsolával együtt a hagymapéphez adjuk, belekeverjük a szilvalekvárt (előbb félreteszünk belőle 2-3 evőkanálnyit), sóval és borssal fűszerezzük.

3. Megmossuk a csirkét, szárazra töröljük, belül-kívül sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a maradék szilvalekvárral.

4. Ezután megtöltjük az előkészített tölte­lékkel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt ropogós barnára sütjük. A csirkét a plov mellett tálaljuk, ízlés szerint citromszeletekkel díszítjük.

A plov, az azerbajdzsáni nemzeti étel minden ünnepi étkezés csúcspontja. A keleti országokban ismert piláfokkal ellentétben, amelyekben a rizshez gyakran kevernek zöldséget és húst, majd együtt főzik meg, a plovnak való rizst a többi hozzávalótól elkülönítve készítik el.

VAJAS ÉS SÁFRÁNYOS RIZS

20 dkg olvasztott vaj
100 dkg basmati rizs
0.3 dkg sáfrány
20 dkg liszt
1 db tojássárgája
ízlés szerint só
A rizs áztatásához::
50 dl víz
A sáfrány áztatásához::
2 dl víz

1. A sáfrányt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk.

2. A rizst megmossuk, és legalább 3 órára beáztatjuk langyos, sós vízbe. A tojássárgájából, a liszt­ből, csipetnyi sóval és 1 evőkanál olvasztott vajjal tésztát készítünk, 30 percig pihentetjük.

3. 4 liter sós vizet felforralunk, beletesszük a lecse­pegtetett rizst. Néha megkevergetve, 6-8 perc alatt, erős lángon félpuhára főzzük, majd leszűrjük.

4. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kevés olvasztott vajjal megkent edény alját kibéleljük ve­le, és a tűzhelyen, közepes lángon, kb.15 percig süt­jük.

5. A lecsepegtetett rizst kúpformában a tésztára halmozzuk, rétegesen hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot és a sáfrány levét, a sáfrány nagyobbik részét csak a végén öntjük a rizshegyre.

6. Az edény légmentes lezárásához egy konyharuhát teszünk a fazék és a fedele közé, majd a rizst kis lángon 1 órán át gőzöljük.

7. Tálaláshoz a rizshegy sáfrányszínű csú­csát külön tálra helyezzük, amíg a rizs többi részét nagy tányérra halmozzuk, ezután rátesszük a csúcsot, és leöntjük forró olvasztott vajjal. A tészta­lapot feldaraboljuk, és a díszítéshez használjuk.