KÓKUSZOS CSIRKE ANANÁSSZAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, citromnyomó, csontozókés, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, hevítés, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, pirítás, préselés, szűrés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál ananászlé
4 gerezd passzírozott fokhagyma
4 evőkanál piros currypaszta
9 dl kókusztej
4 szelet lebőrözött, kicsontozott csirkemell
25 dkg szeletelt bambuszrügy
20 dkg lecsepegtetett, kockára vágott ananászkonzerv
6 db curry
5 dkg kesudió
½ teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál édes paprika
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
½ db kimagozott, vékonyra szeletelt piros húsú kaliforniai paprika
1 közepes finomra vágva hagyma
2 db babérlevél
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 teáskanál barna cukor
10 db koktélparadicsom
½ db leve zöldcitrom
1 maréknyi finomra vágva koriander
2 evőkanál mogyoróolaj

vagy

2 evőkanál olaj
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
igény szerint főtt basmati rizs

Elkészítés:

1. A wokban vagy egy nagy serpenyőben alacsony tűzön az olajat felmelegítjük. A hagymát, kaliforniai paprikát, currykrémet, fokhagymát, gyömbért, édes paprikát, kurkumát és kesudiót 2 perc pirítjuk, amíg az illatok felszállnak. A tűzről félrehúzzuk, belekeverjük az ananászlevet.

2. A tűzre visszatéve belekeverjük a curry- és babérlevelet, szójaszószt, cukrot. Beleöntjük a kókusztejet. Felforraljuk, 15 percig, amíg harmadára besűrűsödik, gyöngyöztetjük.

3. Félrehúzzuk a tűzről. Kissé hagyjuk hűlni. A curry- és babérlevelet kidobjuk. A hozzávalókat botmixerrel pépesítjük.

4. Belekeverjük a csirkeszeleteket, a bambuszrügyet, a paradicsomot. Visszarakjuk a tűzre és alacsony hőfokon körülbelül 15 percig, amíg a csirke megpuhul, főzzük.

5. A frissen főtt basmati rizst tálalóedénybe rakjuk, erre az ágyra helyezzük az illatos csirkét.

6. A lime-levet, ananászkockát és koriandert botmixerrel kissé pépesítjük, sózzuk. A csirke tetejére kanalazzuk. Azonnal tálaljuk.