VEGETÁRIÁNUS KUSZKUSZ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál friss, finomra vágva koriander
40 dkg apróra vágott hámozottparadicsom-konzerv
6 dkg konzerv bambuszrügy
8 db bébikukorica
4 db kockára vágott burgonya
2 db héjas, szeletelt padlizsán
1 db kimagozott, szeletelt zöld húsú kaliforniai paprika
1 db kimagozott, szeletelt sárga húsú kaliforniai paprika
1 db kimagozott, szeletelt piros húsú kaliforniai paprika
1 fej finomra vágva lilahagyma
1 kisebb kockára vágott tök

vagy

2 db kockára vágott cukkini
40 dkg főtt csicseriborsó

vagy

40 dkg konzerv csicseriborsó
5 dl csirkehúsleves
½ teáskanál római kömény
1 evőkanál paradicsompüré
1 db friss, finomra vágva piros chilipaprika
½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál só
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 fej finomra vágva fehér hagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál csípős paprikakrém

vagy

1 evőkanál harissa
A tálaláshoz:
igény szerint friss kuszkusz

Elkészítés:

1. A tazsinban vagy egy fedeles jénaiban az olajat közepes tűzön felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és 5 perc alatt megpároljuk.

2. Belekeverjük a kaliforniai paprikát, burgonyát, tököt, kukoricát, padlizsánt, a lemosott, lecsöpögtetett bambuszrügyet, csicseriborsót. A zöldségeket 5 perig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.

3. Hozzáadjuk a chilit, paradicsomot a levével együtt, paradicsompürét, erős paprikakrémet, köményt.

4. Felöntjük a levessel. Lefedjük, hogy a gőz ne illanjon el. A tűz hőfokát csökkentjük, és körülbelül 40 percig, amíg a zöldségek puhára főnek, főzzük. Megszórjuk friss korianderrel és a frissen készült kuszkusszal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

CSIRKELEVES

1 csokor petrezselyemzöld
2 szál darabolt zellerszár
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg egész csirke
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
2 db babérlevél
2 fej közepes méretű, negyedelt hagyma
50 dl hideg víz

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.

2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.

3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.

Leszűrjük.

4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.

A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.