KALIFORNIAI PAPRIKÁS, BURGONYÁS KUSZKUSZ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kimagozás, pirítás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. A hagymát, római köményt, fokhagymát
5 percig pirítjuk.
2. Hozzáadjuk az édes paprikát, paradicsomot a levével, cukrot, sót, chiliport, koriandert, garam masalát.
3. Felöntjük zöldséglevessel. Belekeverjük a háromféle kaliforniai paprikát, padlizsánt, a hosszában felszeletelt cukkinit, burgonyát. Letakarjuk. 25 percig gyöngyöztetjük.
4. Megszórjuk petrezselyemmel, kaporral, belekeverjük az olívabogyót, aszalt sárgabarackot.
A főtt zöldségeket kuszkuszágyra halmozzuk. Forrón tálaljuk.
GARAM MASALA
1. Egy serpenyőbe tesszük a koriandermagot, a kardamom tokot, a rómaikömény magot, a szemes fekete borsot, a szegfűszeget és fahéjat, és közepes hőfokon keverve sütjük, míg illatozni kezd.
2. A kardamom tokokat kinyitjuk, csak a magokat tartjuk meg. A megpörkölt fűszereket robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük egy egész frissen reszelt szerecsendióval, és porrá őröljük.
3. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen záródó üvegben tároljuk.
ZÖLDSÉGLEVES
1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.
2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.
3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 1 órán át gyöngyöztetjük.
4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.