Böjti tolma Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, blansírozás, darabolás, szeletelés, főzés, göngyölés, hámozás, lerakás/rétegezés, párolás, pirítás, szűrés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg szárazbab
10 dkg száraz csicseriborsó
10 dkg lencse
25 dkg főtt búza
24 db friss szőlőlevél

vagy

12 db friss káposztalevél
4 fej finomra vágott vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
4 evőkanál paradicsompüré
1 csokor finomra vágott kapor
igény szerint hideg víz
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A hüvelyeseket külön-külön, éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap szintén külön, bő, friss, só nélküli vízben puhára főzzük, leszűrjük.

2. A hagymát a felforrósított olajon megpirítjuk, a babot, a csicseribor­sót, a lencsét, a búzát és a zöldfűszereket hozzáke­verjük, sózzuk, borsozzuk.

3. A szőlőleveleket (káposztaleveleket) blansírozzuk, lecsepegtetjük, kiterítjük (a szőlőleveleket kettesével egymás mellé rakjuk), mindegyik közepébe 1-2 evőkanál tölteléket teszünk, és összehajtjuk, mint egy borítékot, lábosba sűrűn egymás mellé helyezzük.

4. A paradicsompürét összekeverjük kb. 10 evőkanál vízzel, a töltelékekre öntjük, 20-30 percig csendesen forrni hagyjuk. Ezt az ételt rendszerint hidegen fo­gyasztják.

A böjti tolmát Örményországban savanyú­káposzta-levelekkel is készítik.