SZEGEDI GULYÁS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, habverő, keverőtál, kukta, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, habarás, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, szűrés
Adag: 4-6 főre
vagy
Elkészítés:
1. Az olajat magas tűzön felmelegítjük. Belerakjuk a húst és a bacont, és 4-5 perc alatt barnára pirítjuk.
2. A tűz hőfokát csökkentjük, a húshoz és baconhoz adjuk a hagymát, kaliforniai paprikát, kakukkfüvet, köménymagot, fokhagymát és a sót. 5-8 percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, együtt pároljuk.
3. Felöntjük egy kevés zöldséglevessel, belekeverjük a paradicsompürét, a kockára vágott almát és burgonyát, savanyú káposztát (amit előzőleg lecsöpögtettünk, hideg vízbe áztattunk, majd újra lecsöpögtettünk és felaprítottunk), és 5 percig még együtt főzzük.
4. Felöntjük 2,5 dl levessel, letakarjuk és 75 percig gyöngyöztetjük. 30 perc után megnézzük, nem főtt-e el a leve.
5. Belekeverjük a bort és 1 evőkanál tejfölt. Még 15 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
6. Hozzáadjuk az erős paprikát. A lisztet és a vizet összekeverjük. A habarékot az ételhez adjuk, besűrítjük. Belekeverjük a maradék tejfölt, kaprot. Forrón tálaljuk.
ZÖLDSÉGLEVES
1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.
2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.
3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 1 órán át gyöngyöztetjük.
4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.