KÖRTÉS, ZSÁLYÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, feljavítás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb kimagozott, kockára vágott körte
1 nagyobb kimagozott, vékonyra szeletelt körte
12 szál darabolt zsályalevél
40 dkg rizottórizs
20 dkg krémsajt
3 evőkanál vaj
1 fej finomra vágva fehér hagyma
10 dl zöldségleves
1 dl száraz fehérbor
6 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
1 dl száraz marsala bor

vagy

1 dl száraz vörösbor
ízlés szerint só
igény szerint frissen őrölt szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. Másfél evőkanál vajat közepes hőfokon felmelegítünk. Hozzáadjuk a körteszeleteket és 8 zsályalevelet. Ráöntjük a Marsalát, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. 2-3 percig, amíg a körte megpuhul, gyöngyöztetjük. A fűszeres körtét félrerakjuk.

2. A maradék vajat, hagymát, maradék zsályalevelet 1,25 deciliter levessel, közepes hőfokon 5 perc alatt puhára főzzük. A tűz hőfokát növeljük, a hagymára szórjuk a rizst, 2 percig kevergetjük. A tűz hőfokát közepesre visszavesszük.

3. A rizshez adjuk a kockára vágott körtedarabokat, ráöntjük a fehérbort, az alkoholt 4 perc alatt elpárologtatjuk.

4. Decinként, állandóan kevergetve a rizsre öntjük a maradék levest, a rizs 15-18 perc alatt magába szívja a levet és megfő.

5. A rizottóba keverjük a krémsajtot, és a reszelt parmezánt. Ízlés szerint sózzuk.

6. A vörösboros, zsályás körteszeleteket vagy belekeverjük, vagy ízlésesen a tetejére halmozzuk. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.
Nagyon különleges rizottó! A Marsala bor és a sajtok, valamint a vilmoskörte egyvelege mámorító ízkavalkádot biztosít. A Strachino sajtról tudni kell, hogy Észak-Olaszországból, Lombardiából származik, és vajas krém­sajt. Ma már Amerikában és Ausztráliában is gyártják a házi sajtüzemek­ben. Ha önnek nincs lehetősége ezeket az alapanyagokat beszerezni, akkor a Stracchinót 18 dekagramm krémsajttal és 2 evőkanál tejföllel helyettesítheti.

ZÖLDSÉGLEVES

1 csokor petrezselyemzöld
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál só
2 db babérlevél
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 1 órán át gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.