KÖRTÉS, ZSÁLYÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, séfkés, szűrőlapát, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, feljavítás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, reszelés, gyalulás
Adag: 4-6 főre
vagy
Elkészítés:
1. Másfél evőkanál vajat közepes hőfokon felmelegítünk. Hozzáadjuk a körteszeleteket és 8 zsályalevelet. Ráöntjük a Marsalát, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. 2-3 percig, amíg a körte megpuhul, gyöngyöztetjük. A fűszeres körtét félrerakjuk.
2. A maradék vajat, hagymát, maradék zsályalevelet 1,25 deciliter levessel, közepes hőfokon 5 perc alatt puhára főzzük. A tűz hőfokát növeljük, a hagymára szórjuk a rizst, 2 percig kevergetjük. A tűz hőfokát közepesre visszavesszük.
3. A rizshez adjuk a kockára vágott körtedarabokat, ráöntjük a fehérbort, az alkoholt 4 perc alatt elpárologtatjuk.
4. Decinként, állandóan kevergetve a rizsre öntjük a maradék levest, a rizs 15-18 perc alatt magába szívja a levet és megfő.
5. A rizottóba keverjük a krémsajtot, és a reszelt parmezánt. Ízlés szerint sózzuk.
6. A vörösboros, zsályás körteszeleteket vagy belekeverjük, vagy ízlésesen a tetejére halmozzuk. Forrón tálaljuk.
ZÖLDSÉGLEVES
1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.
2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.
3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 1 órán át gyöngyöztetjük.
4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.