Brokkolikrémleves sajtos krutonnal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: borsdaráló, botmixer, fazék, kés, keverőtál, reszelő, turmixgép, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, kimagozás, pirítás, reszelés, gyalulás, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg rózsáira bontott brokkoli
6 dkg frissen reszelt ementáli sajt
1 evőkanál kockára vágott kaliforniai paprika
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 nagyobb kockára vágott burgonya
15 dl csirkehúsleves
1 kisebb pirított bagett
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A brokkolirózsákat és a -szárakat is feldaraboljuk.

2. 2 evőkanál felforrósított olajon a fokhagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a brokkolit, burgonyát, felöntjük a csirkelevessel. Sózzuk, borsozzuk. Kis rést hagyva a lábast letakarjuk, a levest 20 percig főzzük.

3. A levest a tűzről félrehúzzuk. Hagyjuk kissé hűlni, botmixerrel pépesítjük.

4. A kész levest tányérokba kanalazzuk. Tetejére rakjuk a sajttal megszórt pirított kenyeret. Kaliforniai paprikakockákkal díszítjük. A maradék olajjal meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Csirkeleves

1 csokor petrezselyemzöld
2 szál darabolt zellerszár
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg egész csirke
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
2 db babérlevél
2 fej közepes méretű, negyedelt hagyma
50 dl hideg víz

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.

2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.

3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.

Leszűrjük.

4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.

A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.