Adzuki bableves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, kés, keverőtál, szűrő, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg száraz adzuki bab
40 dkg darabolt hámozottparadicsom-konzerv
 dl napraforgóolaj
2 fej finomra vágva hagyma
2 szál finomra vágva zellerszár
3 szál finomra vágva sárgarépa
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 db babérlevél
1 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
1 evőkanál friss, finomra vágva kakukkfű

vagy

1 teáskanál szárított, finomra vágva kakukkfű
17 és fél dl zöldségleves

vagy

17 és fél dl csirkehúsleves
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, zellerszárat, sárgarépát, fokhagymát, kakukkfüvet, babérlevelet és 5 perc alatt puhára pároljuk.

2. Felöntjük a csirke- vagy zöldséglevessel, hozzáadjuk a beáztatott babot. Felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, a levest 60 percig gyöngyöztetjük.

3. Beleöntjük a paradicsomot, hozzákeverjük a paradicsompürét. További 20 percig főzzük. A babérlevelet kidobjuk. Sózzuk, borsozzuk.

4. Egy evőkanál petrezselymet a levesbe keverünk. A maradék petrezselyemmel díszítjük. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Az adzuki babból készült leves kellemes dióízű. Kínában és Japánban a babok királyaként tisztelik. A távol-keleti természetgyógyászok veseproblémák esetén is szívesen ajánlják ezt a levest.

Csirkealaplé

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.