Kelkáposztaleves rizzsel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
10 dkg bab
2 szál vékonyra szeletelt zellerszár
1 kisebb szeletelt kelkáposzta
25 dkg rövid szemű rizs
15 dl marhahúsleves
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A 1,5 liter marhahúslevesben a répát, zellert, kelkáposztát felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, a lábast letakarjuk és a zöldségeket 25-30 perc alatt puhára főzzük.

2. Beleszórjuk a rizst és körülbelül 15 perc alatt megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk.

3. A levesbe keverjük a sajtot, meghintjük olajjal. Forrón tálaljuk.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
1 nagyobb szál félbevágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 szál zöldjével zellerszár
1 csokor petrezselyemzöld
2 db babérlevél
2 db érett paradicsom
150 dkg marhahús
50 dl hideg víz
1 nagyobb fej negyedelt hagyma
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.

2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.

4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.

5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.