Zöldséges párolt sertés – lassan főzve Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, csontozókés, fazék, kenőkés, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, füllesztés, hámozás, kicsontozás, lerakás, párolás
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. Egy hatliteres lassan főző edényt 90 fokra előmelegítünk. A répát és a burgonyát rétegenként belerakjuk.
2. A húst mustárral bekenjük, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal megszórjuk. A húst az edénybe rakjuk, ráhelyezzük a hagymaszeleteket és a fokhagymát.
3. Levessel felöntjük. Lefedjük, az edényt alacsonyabb hőfokra állítjuk. Az ételt 9 óra alatt puhára főzzük.
4. A frissen főzött rizst tálalóedényre rakjuk. A húst és a zöldségeket a tetejére tesszük, a szafttal leöntjük.
Marhahúsleves
1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.
2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.
3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.
4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.
5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.
A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.