Zöldséges párolt sertés – lassan főzve Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, csontozókés, fazék, kenőkés, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, füllesztés, hámozás, kicsontozás, lerakás, párolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kis méretű, félbevágott burgonya
50 dkg szeletelt sárgarépa
150 dkg kicsontozott, apróra vágott sertéskaraj
 dl mustár
½ teáskanál szárított majoránna
½ teáskanál szárított kakukkfű
½ teáskanál só
1 csipet frissen őrölt fekete bors
1 fej finomra vágva hagyma
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
3 ¾ dl marhahúsleves
A tálaláshoz:
igény szerint főtt barna rizs

vagy

igény szerint rövid szemű, főtt rizs

Elkészítés:

1. Egy hatliteres lassan főző edényt 90 fokra előmelegítünk. A répát és a burgonyát rétegenként belerakjuk.

2. A húst mustárral bekenjük, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal megszórjuk. A húst az edénybe rakjuk, ráhelyezzük a hagymaszeleteket és a fokhagymát.

3. Levessel felöntjük. Lefedjük, az edényt alacsonyabb hőfokra állítjuk. Az ételt 9 óra alatt puhára főzzük.

4. A frissen főzött rizst tálalóedényre rakjuk. A húst és a zöldségeket a tetejére tesszük, a szafttal leöntjük.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
1 nagyobb szál félbevágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 szál zöldjével zellerszár
1 csokor petrezselyemzöld
2 db babérlevél
2 db érett paradicsom
150 dkg marhahús
50 dl hideg víz
1 nagyobb fej negyedelt hagyma
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.

2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.

4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.

5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.