Gulyásleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, habarás, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, staubolás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db hámozott, negyedelt paradicsom
2 evőkanál erős pirospaprika
75 dkg sovány, kockára vágott marhahús
 dl száraz vörösbor
 dl tejszín
1 db kimagozott, finomra vágva zöld húsú kaliforniai paprika
1 evőkanál paradicsompüré
20 dl marhahúsleves
másfél evőkanál liszt
1 csipet őrölt köménymag
3 gerezd finomra vágva fokhagyma
3 fej finomra vágva hagyma
6 dkg zsír

vagy

6 dkg vaj
1 teáskanál friss, finomra vágva kakukkfű

vagy

1 teáskanál szárított kakukkfű
szükség szerint marhahúsleves
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
1 és ¼ dl tejföl

Elkészítés:

1. A vajat vagy a zsírt magas hőfokon felolvasztjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és kevergetve megpirítjuk. A húst kiszedjük, félrerakjuk.

2. A hagymát a zsiradékon 5 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, az őrölt köményt, és még 2 percig együtt pároljuk.

3. Megszórjuk a pirospaprikával és 1 teáskanál sóval. Közepes tűzön 5 percig kevergetjük.

4. Meghintjük a liszttel, elkeverjük. 2,5 dl húslével felöntjük. A tűz fokát visszavesszük, az ételt 1 percig kevergetjük.

5. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a kaliforniai paprikát, a paradicsomot, felöntjük a maradék húslével, és a levesbe tesszük a már megpárolt marhahúst. Felforraljuk. A fazekat lefedjük és alacsony hőfokon 1,5 óráig gyöngyöztetjük, amíg a hús megpuhul.

6. A végén hozzáöntjük a vörösbort és a tejszínt, még 1 percig együtt főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk, tejföllel díszítjük.

A gulyás kifejezést az egész világon ismerik. Sok embert megmosolyogtat, ha a külföldi gulashként említi. Az állatokat terelő gulyásról eredeztetik a nevét. Igaz ugyan, hogy ez a legismertebb magyar étel, ám a világ különböző tájain másként és másként készítik. Sokan azt hiszik, hogyha tejfölt is tesznek bele, akkor pörkölt lesz belőle vagy paprikás. Mi magyarok tudjuk, hogy ez milyen tévedés! A gulyás különlegességét az a magyaros fűszerezés, a krumpli, az erős paprika, a pirospaprika, a zöldségek, a csipetke és az utolérhetetlen marhahús adják meg, amely csak a magyar konyha sajátossága. És ha a szabadtéri főzéseket, a bográcsolást is megemlítjük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a gulyás igazi magyar ínyencség.
Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
1 nagyobb szál félbevágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 szál zöldjével zellerszár
1 csokor petrezselyemzöld
2 db babérlevél
2 db érett paradicsom
150 dkg marhahús
50 dl hideg víz
1 nagyobb fej negyedelt hagyma
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.

2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.

4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.

5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.