Gulyásleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, habarás, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, staubolás
Adag: 6-8 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A vajat vagy a zsírt magas hőfokon felolvasztjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és kevergetve megpirítjuk. A húst kiszedjük, félrerakjuk.
2. A hagymát a zsiradékon 5 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, az őrölt köményt, és még 2 percig együtt pároljuk.
3. Megszórjuk a pirospaprikával és 1 teáskanál sóval. Közepes tűzön 5 percig kevergetjük.
4. Meghintjük a liszttel, elkeverjük. 2,5 dl húslével felöntjük. A tűz fokát visszavesszük, az ételt 1 percig kevergetjük.
5. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a kaliforniai paprikát, a paradicsomot, felöntjük a maradék húslével, és a levesbe tesszük a már megpárolt marhahúst. Felforraljuk. A fazekat lefedjük és alacsony hőfokon 1,5 óráig gyöngyöztetjük, amíg a hús megpuhul.
6. A végén hozzáöntjük a vörösbort és a tejszínt, még 1 percig együtt főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk, tejföllel díszítjük.
Marhahúsleves
1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.
2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.
3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.
4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.
5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.
A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.