ALMÁS, PEKÁNDIÓS TORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőforma, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, hámozás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás

Adag: 1 sütőforma (23 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg pudingpor
5 dkg durvára darált pekándió
2 nagyobb hámozott, vékonyra szeletelt alma
12 és fél dkg lágy vaj
1 csipet só
20 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojás
1 evőkanál brandy
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál sárgabarackdzsem

vagy

2 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy 23 centiméter átmérőjű kapcsos sütőformát kivajazunk.

2 A lisztet, a pudingport, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót tálba szitáljuk. A vajat és a porcukrot krémessé keverjük, hozzáadjuk a tojást. A vajas cukorkrémhez keverjük a száraz hozzávalókat és a pekándiót.

3. A tésztát a sütőformába kanalazzuk, az almaszeleteket a tetejére rakjuk, majd 40-50 perc alatt megsütjük.

4. Körülbelül 10 percig a sütőformában hűtjük. A sütőforma oldalát eltávolítjuk, a tortát teljesen kihűtjük. A brandyt és a lekvárt összemelegítjük, a tortára kenjük. Azonnal tálaljuk.