ALMATORTA FAHÉJAS MORZSALÉKKAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, szűrő, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, pihentetés, préselés, sütés, szitálás, szűrés
Adag: 1 tepsi (6 főre)
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy 23 centiméter átmérőjű, tepsit sütőpapírral kibélelünk.
2. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Az almaszeleteket a cukros, citromleves vízben 10 perc alatt megfőzzük. Lecsöpögtetjük.
3. A lisztet, a sót, a sütőport tálba szitáljuk. A vajat, a cukrot egy másik tálban krémessé keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, tovább keverjük. Beletesszük a száraz hozzávalókat és a tejet.
4. A tészta kétharmadát az előkészített tálba öntjük. A főtt almát rákanalazzuk, beborítjuk a maradék tésztával. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a diót.
5. A keveréket a tészta tetejére morzsoljuk, majd 40-50 perc alatt megsütjük. Mintegy 5 percig a formában hagyjuk. Rácsra borítjuk, teljesen kihűtjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.