ALMATORTA FAHÉJAS MORZSALÉKKAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, szűrő, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, pihentetés, préselés, sütés, szitálás, szűrés

Adag: 1 tepsi (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db alma
4 evőkanál citromlé
1 ¾ dl tej
2 db tojás
2 evőkanál barna cukor
15 dkg kristálycukor
35 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
18 dkg lágy vaj
1 csipet só
A fahéjas morzsalékhoz:
1 evőkanál őrölt fahéj
10 dkg darált dió
6 evőkanál vaj
15 dkg liszt
10 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Egy 23 centiméter átmérőjű, tepsit sütőpapírral kibélelünk.

2. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Az almaszeleteket a cukros, citromleves vízben 10 perc alatt megfőzzük. Lecsöpögtetjük.

3. A lisztet, a sót, a sütőport tálba szitáljuk. A vajat, a cukrot egy másik tálban krémessé keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, tovább keverjük. Beletesszük a száraz hozzávalókat és a tejet.

4. A tészta kétharmadát az előkészített tálba öntjük. A főtt almát rákanalazzuk, beborítjuk a maradék tésztával. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a diót.

5. A keveréket a tészta tetejére morzsoljuk, majd 40-50 perc alatt megsütjük. Mintegy 5 percig a formában hagyjuk. Rácsra borítjuk, teljesen kihűtjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.