CSERESZNYÉS HABOS TORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 70 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: csonthéjas gyümölcs magozó, fagyasztószekrény, grillező, habverő, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, fagyasztás, formázás, forralás, főzés, grillezés, habverés, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, tojás szétválasztása
Adag: 1 egész (4 főre)
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). A tortához két, 20 centiméter átmérőjű kerek sütőformát kivajazunk.
2. A tojások sárgáját krémessé keverjük a cukorral egy tálban. Hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérjéket felverjük, a tésztához keverjük óvatosan. A keveréket az egyik sütőformába öntjük, és 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. Ha kész, rácsra borítjuk, kihűtjük.
3. A töltelékhez kikeverjük a 4 tojássárgáját. A tejet átmelegítjük a fahéjjal, beletesszük a cseresznyét és a cukrot. A cseresznyét puhára főzzük. A keveréket a tojássárgákra öntjük. Addig kevergetjük, amíg kihűl.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a keverékbe forgatjuk. A cseresznyés, tejszínes keveréket a másik sütőformába öntjük, és 120 percen át fagyasztjuk. A sziruphoz a gyümölcsös vörösbort, a portói bort, a fahéjat alacsony hőfokon felmelegítjük. Hozzáadjuk a cukrot. Addig főzzük, amíg a cukor felolvad. Felforraljuk, 20 perc alatt besűrítjük. A habcsókhoz felverjük a tojásfehérjéket a cukorral.
5. A tortát kettévágjuk, megkenjük a boros szirup felével. A hűtött cseresznyés keveréket rásimítjuk, majd a torta másik felét borítjuk rá, erre a maradék szirup kerül, utolsóként pedig a habcsók, amit, ha van rá lehetőségünk, kissé grillezhetünk. Mentával díszítjük.