Sertéssült aszaltszilva-mártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: lábas, serpenyő, szita, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: elősütés, forralás, főzés, kimagozás, párolás, passzírozás, áttörés, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg kimagozott aszalt szilva
75 dkg sertés szűzpecsenye
2 és fél dl forró víz
1 db babérlevél
2 evőkanál zsemlemorzsa
½ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál vaj
2 szem szegfűszeg
1 evőkanál ecet
2 evőkanál liszt
3 evőkanál sertészsír
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A húst sózzuk, borsozzuk, a lisztben megforgatjuk, és a forró zsírban minden oldalát jól megpirítjuk. Ráöntjük a forró vizet, hozzáadjuk az ecetet, a babérlevelet meg a szegfűszeget, és kis lángon 30-40 percig pároljuk.

2. Kivesszük, melegen tartjuk, a pecsenyelét szitán átpasszírozzuk, félretesszük.

3. A szilvát annyi forró vízben, hogy éppen csak ellep­je, kis lángon puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A vajat felforrósítjuk, a zsemlemorzsát kissé meg­barnítjuk benne, hozzáadjuk a szilvapépet és a pe­csenyelevet, felforraljuk. A cukorral és a fahéjjal íze­sítjük, ha kell, kevés vizet adunk még hozzá.

4. Tálalás előtt felszeleteljük a húst, megöntözzük a mártással. Sült burgonyával kínálhatjuk.

Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
Nagyon aromatikus, virágos, száraz, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.