MEGGYES TÉSZTABATYU Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 55 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, mozsár, szűrő, tűzhely
Eljárások: forralás, főzés, kikeverés, kimagozás, pihentetés, szűrés, töltés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag tésztabatyu
75 dkg kimagozott meggy
2 dl víz
15 dkg kristálycukor
A mártáshoz:
1 maréknyi meggymag
15 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A meggyet a cukorral összekeverve néhány órán ke­resztül egy meleg helyen állni hagyjuk, majd leönt­jük a levét, amit felfogunk. A cukrozott meggyet a tésztabatyukba töltjük.

2. A mártáshoz a meggymagot mozsárban összezúzzuk, a vízzel felfőzzük, kb. 10 percig csendesen forraljuk, majd leszűrjük. Hozzá­adjuk a cukrot, még egyszer felforraljuk, és nagy lángon kissé besűrítjük.

3. A cukorszirupot összeke­verjük a meggy levével, és a tésztához tálaljuk.

TÉSZTABATYUK – ALAPRECEPT

A tálaláshoz::
igény szerint olvasztott vaj
ízlés szerint tejföl
A tésztához::
50 dkg búzaliszt
2 db tojás
1 teáskanál só
2.5 dl víz

1. A hozzávalókat – a vaj és tejföl kivételével – tésztává összedolgozzuk, 20 percig pihentetjük.

2. Ezután 1-1,5 mm vastagra kinyújtjuk (a meggyes változathoz két­szer olyan vastagra). Egy vékony falú pohárral kerek formákat szúrunk ki a tésztából. Egy-egy kávéskanál tölteléket teszünk a tésztalapok egyik felére, majd félkörökké összehajtjuk, és a széleit szorosan összenyomkodjuk.

3. A megtöltött tésztabatyukat bő, for­rásban lévő, enyhén megsózott vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Amikor feljönnek a felszínre, egy pohár hideg vizet adunk hozzá, még egyszer rö­vid idő alatt felforraljuk, majd a tésztát szűrőkanállal kiszedjük.

4. Azonnal megcsepegtetjük olvasztott vajjal, nehogy összeragadjon, és tejföllel tálaljuk.