TÉSZTABATYU SAVANYÚKÁPOSZTA-TÖLTELÉKKEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 18 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, párolás, pirítás, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag tésztabatyu
50 dkg finomra aprított savanyú káposzta
1 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma
1 szál finomra vágott sárgarépa
1 szál finomra vágott fehérrépa
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A káposztát felforrósított olajon megpirítjuk, majd 20 percig pároljuk.

2. A többi zöldséget kevés olajon együtt megpirítjuk, a káposztához adjuk, sózzuk, borsozzuk. Az egészet kb. 15 percig pároljuk.

3. A tész­tabatyukat megtöltjük.

Legtöbbször bő vajban megbarní­tott hagymával tálalják.

A savanyú káposztát nyersen főzés előtt mindig kóstoljuk meg. Így megállapíthatjuk mennyire savanyú és mennyire sós. Utána hideg vízzel mossuk ki, újra kóstoljuk meg. Ha már jó az íze kezdhetjük a főzést. Ha még mindig savanyúnak találjuk másodszor is mossuk át. Az étel sózásánál mindig vegyük figyelembe a káposzta „sósságát”.

TÉSZTABATYUK – ALAPRECEPT

A tálaláshoz::
igény szerint olvasztott vaj
ízlés szerint tejföl
A tésztához::
50 dkg búzaliszt
2 db tojás
1 teáskanál só
2.5 dl víz

1. A hozzávalókat – a vaj és tejföl kivételével – tésztává összedolgozzuk, 20 percig pihentetjük.

2. Ezután 1-1,5 mm vastagra kinyújtjuk (a meggyes változathoz két­szer olyan vastagra). Egy vékony falú pohárral kerek formákat szúrunk ki a tésztából. Egy-egy kávéskanál tölteléket teszünk a tésztalapok egyik felére, majd félkörökké összehajtjuk, és a széleit szorosan összenyomkodjuk.

3. A megtöltött tésztabatyukat bő, for­rásban lévő, enyhén megsózott vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Amikor feljönnek a felszínre, egy pohár hideg vizet adunk hozzá, még egyszer rö­vid idő alatt felforraljuk, majd a tésztát szűrőkanállal kiszedjük.

4. Azonnal megcsepegtetjük olvasztott vajjal, nehogy összeragadjon, és tejföllel tálaljuk.