SAKKTÁBLASÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, séfkés, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hűtés, kikeverés, pihentetés, sütés

Adag: 2 tepsi (20 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál keserű kakaópor
½ teáskanál sütőpor
1 csipet só
15 dkg lágy vaj
10 dkg kristálycukor
½ teáskanál vaníliakivonat
1 db felvert tojásfehérje
20 dkg fehér liszt

vagy

20 dkg univerzális liszt

Elkészítés:

1. Egy tálba szórjuk a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kézi mixerrel magas fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk a száraz adalékot és kemény tésztát gyúrunk. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót. A tésztákat folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. A tésztacipókat egyenként 3 részre osztjuk és 2,5 cm átmérőjű tésztahengereket formálunk. A hengereket négyzet alakúra nyomkodjuk. A tésztákból egymás mellé rakunk egy fehéret, egy barnát, egy fehéret, azután a fehér fölé barnát, a barnára fehéret. A sakktábla kialakítását megkönnyíti, ha a tésztákat tojásfehérjével egymáshoz rögzítjük.

3. A tésztát folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 60 percre hűtőszekrénybe tesszük.

4. Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk. A tésztát éles késsel 5 mm-es szeletekre vágjuk és az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 4 cm-re.

5. Világosbarnára sütjük 10-15 perc alatt. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.