MÉZES, ZÖLDSÉGES, MANDULÁS KUSZKUSZ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, elektromos vízforraló, kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forrázás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pihentetés, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
28 dkg előfőzött kuszkusz
6 dkg zsenge spenót
3 dkg pirított mandulaforgács
2 db vékonyra szeletelt cukkini
2 szál hasábokra vágott sárgarépa
2 szál vékonyra szeletelt paszternák
3 evőkanál méz
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
5 dl forró víz
2 fej cikkekre vágott lilahagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 teáskanál őrölt kömény
2 evőkanál lágy vaj
ízlés szerint finomra vágott fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Felmelegítjük az olajat egy nagy serpe­nyőben. A hagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paszternákot, a cukkinit, a sárgarépát és a köményt. 10 perc alatt majdnem készre főzzük. A mézet is belekeverjük.

2. Közben a kuszkuszt jénai tálba szórjuk, s leöntjük forró vízzel. Letakarjuk, és addig pihentetjük, amíg a kuszkusz az összes vizet magába nem szívja. Öt perc múltán átmozgatjuk villával, hogy a szemek ne ragadjanak össze.

3. A vajat és a zöldséges keveréket a kuszkuszba forgatjuk. Sózzuk, bor­sozzuk. A pirított mandulát és a spenótot is hozzáadjuk, alaposan összerázzuk, majd forrón tálaljuk.