Római zsályás borjú Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, grillező, hústű, keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, grillezés, hámozás, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet vékony szelet borjúhús
12 és fél dkg frissen reszelt fontina sajt
12 db zsályalevél
8 szelet pármai sonka

vagy

8 szelet prosciutto
60 dkg vékonyra szeletelt burgonya
 dkg vaj
 dl marhaalaplé
 dl száraz fehérbor
 dl extraszűz olívaolaj
1 evőkanál zsályalevél
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A burgonyát körülbelül 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk egy nagy serpenyőben, 2 evőkanál olajon. Sózzuk, borsoz­zuk.

2. A borjúhúst 2 evőkanál vajon és a maradék olajon – oldalanként körülbelül 2 perc alatt – megpirítjuk.

3. Felmele­gítjük a grillsütőt. A borjút grilltepsibe rakjuk. A húsok tetejére szórjuk a reszelt sajtot, ráhelyezzük a sonkaszelete­ket és a zsályalevelet. Fogpiszkálóval rögzítjük. Körülbelül 2 percig grillezzük, amíg a sajt meg nem olvad.

4. Felolvasztjuk a maradék vajat abban a serpenyő­ben, amelyben a borjút sütöttük. Hozzáöntjük az alaplevet és a bort. Felforraljuk. Alacsony hőfokon körülbelül 2 percig főzzük, amíg a szósz kissé be nem sűrűsödik.

5. Hozzákeverjük a zsályát. A borjút a burgonyával és a serpenyőben készült szafttal tálaljuk.

Marhahúsalaplé

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.