Spenót borsodóval Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: borsdaráló, felfújtforma, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, pudingforma, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tepsi, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
125 dkg spenót
6 evőkanál vaj
1 csipet szerecsendió
5 dkg darált mandula
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 ¾ dl tej
2 db tojás
20 dkg kockára vágott sárgarépa
30 dkg kockára vágott kenyér
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A borsodóhoz:
2 és fél dl száraz fehérbor
3 dl főzőtejszín
1 szem összevágott mogyoróhagyma
1 csipet pirospaprika
1 csipet szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A kenyérkockákat 15 percig áztatjuk tejben.

2. A spenótot folyó, hideg vízben megmossuk, majd egy serpenyőben 3 percig fonnyasztjuk. Leszűrjük. Az összes vizet kinyomkodjuk belőle. Durvára vágjuk, majd 3 evőkanál vajon 2 percig pároljuk.

3. A spenót egyharmadát a parmezánnal, a tojásokkal, a mandulával, a maradék vajjal és a szerecsendióval robotgépben összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk.

4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat), s közben 6 pudingformát kivajazunk. Belekanalazzuk a spenótkrémet, elosztjuk rajta a sárgarépakockákat, és a maradék fonnyasztott spenóttal beborítjuk.

5. Egy nagy tepsibe vizet öntünk, a sütőbe rakjuk. A pudingtálakat a vízfürdőbe rakjuk, és 50 percig sütjük a spenótot. Ha kész, 10 percre félrerakjuk, majd óvatosan egy tálalóedényre borítjuk.

6. A szószhoz felforraljuk a bort, beletesszük a mogyoróhagymát és a levét a felére főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, újra felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, végül a pudingokra öntjük. Megszórjuk pirospaprikával és szerecsendióval. Tálaljuk.