Lóbab-, spárga- és ricottatorta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, borsdaráló, edényfogó, fazék, kés, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőforma, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, hámozás, kikeverés, lerakás/rétegezés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás, vízfürdő
Adag: 1 tortaforma (6 főre)
Elkészítés:
1. A babot forró, sós vízben 15 perc alatt puhára főzzük. Lecsöpögtetjük.
2. A spárgát forró, sós vízben 10 perc alatt félpuhára főzzük. Lecsöpögtetjük, hosszában félbevágjuk.
3. A bab háromnegyedét a tejszínnel, a tojással, a parmezánnal, a sóval, a borssal robotgépben összeturmixoljuk.
4. A ricottát az olajjal, a sóval, a borssal összedolgozzuk.
5. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Egy nagy tepsibe vizet öntünk, a sütőbe rakjuk.
6. Egy 23 centis tortaformát alufóliával kibélelünk. Belerakunk egy réteg spárgát, beborítjuk a ricottás keverékkel. Erre egy réteg babpüré kerül, egész babokkal kirakva. A műveletet addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Alumíniumfóliával lefedjük, a vízzel töltött tepsibe állítjuk, majd 50 percig sütjük. Ha kész, tálalóedényre borítjuk. Forrón vagy melegen tálaljuk.