Lóbab-, spárga- és ricottatorta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, borsdaráló, edényfogó, fazék, kés, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőforma, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, hámozás, kikeverés, lerakás/rétegezés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás, vízfürdő

Adag: 1 tortaforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg lóbab
12 szál spárga
40 dkg ricotta
4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
4 evőkanál főzőtejszín
1 db tojás
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A babot forró, sós vízben 15 perc alatt puhára főzzük. Lecsöpögtetjük.

2. A spárgát forró, sós vízben 10 perc alatt félpuhára főzzük. Lecsöpögtetjük, hosszában félbevágjuk.

3. A bab háromnegyedét a tejszínnel, a tojással, a parmezánnal, a sóval, a borssal robotgépben összeturmixoljuk.

4. A ricottát az olajjal, a sóval, a borssal összedolgozzuk.

5. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Egy nagy tepsibe vizet öntünk, a sütőbe rakjuk.

6. Egy 23 centis tortaformát alufóliával kibélelünk. Belerakunk egy réteg spárgát, beborítjuk a ricottás keverékkel. Erre egy réteg babpüré kerül, egész babokkal kirakva. A műveletet addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Alumíniumfóliával lefedjük, a vízzel töltött tepsibe állítjuk, majd 50 percig sütjük. Ha kész, tálalóedényre borítjuk. Forrón vagy melegen tálaljuk.