SÜLT GOMBA RIZZSEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, edényfogó, kés, keverőtál, konyharuha, reszelő, serpenyő, sütő, sütőtál, szűrő, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, lerakás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg vegyes gomba
45 dkg rizs
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
25 dkg hámozott, durvára vágott paradicsom
2 db tojás
12 és fél dkg zsemlemorzsa
12 és fél dkg frissen reszelt pecorino sajt
1 fej finomra vágott hagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Egy sütőtálat kivajazunk.

2. A gombákat megtisztítjuk, majd nedves ruhával áttöröljük. Vékonyra szeleteljük.

3. Serpenyőben 2 evőkanál olajon aranyszínűre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a gombát, a paradicsomot, a petrezselymet. Sózzuk.

4. A rizst sós, forró vízben 12-15 perc alatt puhára főzzük. Lecsepegtetjük. A tojásokat és a pecorino sajt felét a rizsbe keverjük.

5. A tojásos, sajtos rizs felét a kivajazott sütőtálba simítjuk. Rárakjuk a gombás, paradicsomos keveréket, borsozzuk, majd a maradék rizzsel beborítjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával és a maradék sajttal.

6. Meghintjük a maradék olajjal, és végül 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Forrón tálaljuk.