Brokkolileves sonkával Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, botmixer, fazék, kés, keverőtál, konyhai robotgép, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, párolás, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A hagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a burgonyát, a brokkolit, és felöntjük alaplével. Felforraljuk. Letakarjuk. Alacsony hőfokon körülbelül 10 percig gyöngyözve főzzük, amíg a burgonya és a brokkoli meg nem puhul.
2. A levest robotgépben vagy mixerben krémesre keverjük, azután visszaöntjük az edénybe. Belekeverjük a tejfölt és a sonkát. Sózzuk, borsozzuk. Még további 5 percen át főzzük. Levesestálakba kanalazzuk, forrón tálaljuk.
Csirke alapleves
1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.