Brokkolileves sonkával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, botmixer, fazék, kés, keverőtál, konyhai robotgép, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, párolás, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg brokkoli
18 dkg kockára vágott füstölt sonka
12 és fél dl csirkealaplé
1 és ¼ dl tejföl
2 db kockára vágott burgonya
3 db vékonyra szeletelt mogyoróhagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A hagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a burgonyát, a brokkolit, és felöntjük alaplével. Felforraljuk. Letakarjuk. Alacsony hőfokon körülbelül 10 percig gyöngyözve főzzük, amíg a burgonya és a brokkoli meg nem puhul.

2. A levest robotgépben vagy mixerben krémesre keverjük, azután visszaöntjük az edénybe. Belekeverjük a tejfölt és a sonkát. Sózzuk, borsozzuk. Még további 5 percen át főzzük. Levesestálakba kanalazzuk, forrón tálaljuk.

Csirke alapleves

75 dkg csirke farhát
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.