Tejszínes epertorta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőpapír, tortakarima
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, sütés, sütőforma bélelése, töltés, vakon sütés
Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
Elkészítés:
1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra, gázsütőt 190 °C-ra) előmelegítjük. A lisztet a cukorral meg a vajjal tálba töltjük, és a robotgéppel fél percig verjük, hogy morzsás legyen. A tojást beleütjük, 2 másodpercig verjük, majd a tésztát meglisztezett deszkára áttéve simára gyúrjuk. Cipót formázva belőle folpackba csomagoljuk, és 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Egy 23 cm átmérőjű, alacsony peremű, kivehető aljú kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A tésztát két folpacklap között akkorára nyújtjuk, hogy a formába fektetve az alját és az oldalát betakarja; a felesleges széleket levágjuk. A tésztát papírral teljesen betakarjuk, és az üregbe nyers rizst vagy babot töltünk. 10 percig sütjük, majd a rizst, illetve babot és a papírt eltávolítjuk. A tésztát még 7 perc alatt aranysárgára sütjük, majd kihűlni hagyjuk.
3. A töltelékhez a túrót a tejszínnel meg a porcukorral elektromos habverővel simára keverjük, a rumot beleöntjük, és újra kikeverve a tésztaalapra simítjuk.
4. A torta tetejére az epret megmossuk, lecsumázzuk, a szemeket félbevágjuk és vágott felükkel lefelé a torta tetejére fektetjük. A lekvárt megmelegítjük, és ezzel „lakkozzuk” az eperszemek tetejét. Tálalásig jégbe hűtjük.