Hagymás lepény Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, vakon sütés
Adag: 1 tortaforma (4-6 főre)
Elkészítés:
1. A vajat a liszttel keverőgépben összemorzsoljuk, majd a vizet beleöntve még 20 másodpercig verjük, amíg a tészta össze nem áll. Ha kell, még egy kevés vizet adunk hozzá. Meglisztezett deszkára áttéve rugalmas tésztává gyúrjuk. Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A tésztát két folpacklap között akkorára nyújtjuk, hogy a formába fektetve az alját meg az oldalát befedje. A kilógó tésztát levágjuk. Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. A tésztára zsír- vagy sütőpapírt fektetünk, és a mélyedésébe nyers rizst, illetve babot töltünk. 10 percig így sütjük, majd a rizst vagy babot és a papírt eltávolítva a tésztát még 10 percre a sütőbe visszatesszük, aranysárgára sütjük.
3. A töltelékhez a hagymát a vajon kevergetve megpároljuk, majd kihűtjük.
4. A tojásokat a tejföllel simára keverjük. A tésztalapot a mustárral megkenjük, a hagymát ráterítjük. A tejfölös keveréket rásimítjuk, a parmezánnal megszórjuk. 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Paradicsomsalátával kínáljuk.