Húsgombócleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, fazék, húsdaráló, kés, keverőtál, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, passzírozás, áttörés, préselés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A darált húst, a nyers rizst, a hagymát és a tojást tálba tesszük, jól összegyúrjuk, sózzuk és borsozzuk.
2. A húsmasszából kis gombócokat formálunk (a tenyerünket előzőleg kenjük be olajjal). Egy fazékban vizet forralunk, beleöntjük az olívaolajat, és a húsgombócokat egyenként belecsúsztatjuk.
3. A levest kb. 30 percig gyenge tűzön főzzük, amíg a darált hús és a rizs megfő.
4. A tojásos-citromos mártást az alrecept szerint elkészítjük, és a levesbe keverjük. Sóval és borssal ízesítjük, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és forrón tálaljuk. Frissen sült fehér kenyér illik hozzá.
Tojásos-citromos mártás
1. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, a tojássárgáját hozzákeverjük. 2. Állandóan keverve hozzáadjuk a citromlé és fél litert a készülő étel levéből. 3. A kissé kihűlt ételbe tesszük, és óvatosan belekeverjük. Már nem szabad forrnia!