Húsgombócleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, fazék, húsdaráló, kés, keverőtál, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, passzírozás, áttörés, préselés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg rizs
50 dkg darált marhahús
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
1 db tojás
1 fej tört hagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tojásos-citromos mártáshoz:
2 db leve citrom
2 db tojás

Elkészítés:

1. A darált húst, a nyers rizst, a hagymát és a tojást tálba tesszük, jól összegyúrjuk, sózzuk és borsozzuk.

2. A húsmasszából kis gombócokat formálunk (a tenyerünket előzőleg kenjük be olajjal). Egy fazékban vizet forralunk, beleöntjük az olívaolajat, és a húsgombócokat egyenként belecsúsztatjuk.

3. A levest kb. 30 percig gyenge tűzön főzzük, amíg a darált hús és a rizs megfő.

4. A tojásos-citromos mártást az alrecept szerint elkészítjük, és a levesbe keverjük. Sóval és borssal ízesítjük, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és forrón tálaljuk. Frissen sült fehér kenyér illik hozzá.

Tojásos-citromos mártás

2 db leve citrom
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje
1 csipet só

1. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, a tojássárgáját hozzákeverjük. 2. Állandóan keverve hozzáadjuk a citromlé és fél litert a készülő étel levéből. 3. A kissé kihűlt ételbe tesszük, és óvatosan belekeverjük. Már nem szabad forrnia!