RÉGIMÓDI ALMATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, fazék, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, nyújtófa, sütő, tortaforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hámozás, hűtés, lerakás/rétegezés, nyújtás, sütés, sütőforma bélelése

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
ízlés szerint só
A töltelékhez:
4 db savanykás, hámozatlan alma
4 db savanykás, apróra vágott alma
0 dl créme fraiche
3 db tojássárgája
2 és fél dkg darált mandula
1 evőkanál vaj
1 evőkanál nádcukor
 dl calvados pálinka
10 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A tésztához a hozzávalókat jól összedolgozzuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk és 60 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Az alma felét meghámozzuk, és apróra daraboljuk, a vajjal és a nádcukorral kompótot készítünk el belőle. A maradék almát hámozatlanul vékony lemezekre vágjuk, leöntjük a calvadosszal és 5 dkg cukorral megszórva állni hagyjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

3. A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát, több helyen villával megszurkáljuk. Az almapépet rásimítjuk a tésztalapra, ráhelyezzük az almaszeleteket. A sütőben 30 percig sütjük.

4. A créme fraîche-t (tejfölt), a darált mandulát, a maradék cukrot és a tojássárgáját összekeverjük, és a tortára öntjük. További 15 percig sütjük. Langyosan kínáljuk.