MARHAHÚSTEKERCS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, kötözőzsineg, lábas, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: burkolás, darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, göngyölés, hámozás, kötözés, párolás, sütés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A hússzeletekből 4 tekercset készítünk. A sózott szalonnát megszabadítjuk a bőrkétől és négy keskeny csíkra vágjuk, ami megfelel a hústekercsek szélességének.
2. Kisebb edényben, hideg vízbe tesszük a szalonnát és a bőrkét, felforraljuk, 10 percig hagyjuk csendesen forrni, majd leöntjük a levét és lecsepegtetjük. A lapockából készített tekercseket megszórjuk borssal és egy-egy szalonnacsíkot köréje tekerünk, kissé megsózzuk és borsozzuk.
3. Mélyebb, nagyobb serpenyőben a zsiradékot felforrósítjuk, a hústekercseket jól átsütjük benne. Megtisztítjuk a sárgarépát és a hagymát négy részre vágjuk. Hozzáadjuk a húshoz és együtt pároljuk, majd felöntjük a húslevessel.
4. Beletesszük a fokhagymát, a zöldfűszereket és a gombát. Kissé megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 60 percen keresztül hagyjuk csendesen forrni. Közben ügyeljünk arra, hogy elegendő pecsenyelé maradjon (legalább két cm magasan). Ha szükséges, felöntjük még levessel.
5. A szalonnabőrkét apró darabokra vágjuk, és a kapribogyóval együtt a húshoz adjuk.
További 20 percig forraljuk, majd azonnal, forrón tálaljuk. Zellerpüré különösen jól illik hozzá.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
BOUQUET GARNI
A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.