KUGLÓF Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kenőecset, keverőtál, konyhai robotgép, kuglófsütő, sütő, szita
Eljárások: áztatás, dagasztás, gyúrás, kelesztés, kovászolás, pihentetés, sütés, szitálás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg mazsola
15 dkg kristálycukor
5 db tojás
 dl cseresznyepálinka
70 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dl langyos tej
1 dkg só
18 dkg puha vaj
A sütőformákhoz:
2 evőkanál mandulaforgács
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A cseresznyepálinkát a mazsolára öntjük, lefedve néhány óráig állni hagyjuk.

2. A kovászhoz 30 dkg lisztet tálba szitálunk, a közepébe mélyedést nyomunk,

belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tej felét. Könnyedén összegyúrjuk, két órán át kelni hagyjuk.

3. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, lisztet, a sót, a cukrot és a tojásokat. Az egészet jól összekeverjük, legalább tíz percig erősen verjük. A laza, félkemény tésztának könnyen el kell válnia a tál falától.

4. A masszát a vajjal sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Majd beledolgozzuk a mazsolát, amíg egyenletesen eloszlik a tésztában. Két kuglófformát alaposan kikenünk vajjal és megszórjuk a mandulaforgáccsal. A formákat félig megtöltjük a tésztával és másfél-két órán keresztül huzatmentes helyen pihentetjük.

5. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A kuglófot, a forma nagyságától függően, 20-30 percig sütjük. Amikor a felülete aranybarna, kivesszük a sütőből és azonnal a konyhai rácsra csúsztatjuk a formából.