KUGLÓF Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kenőecset, keverőtál, konyhai robotgép, kuglófsütő, sütő, szita
Eljárások: áztatás, dagasztás, gyúrás, kelesztés, kovászolás, pihentetés, sütés, szitálás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A cseresznyepálinkát a mazsolára öntjük, lefedve néhány óráig állni hagyjuk.
2. A kovászhoz 30 dkg lisztet tálba szitálunk, a közepébe mélyedést nyomunk,
belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tej felét. Könnyedén összegyúrjuk, két órán át kelni hagyjuk.
3. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, lisztet, a sót, a cukrot és a tojásokat. Az egészet jól összekeverjük, legalább tíz percig erősen verjük. A laza, félkemény tésztának könnyen el kell válnia a tál falától.
4. A masszát a vajjal sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Majd beledolgozzuk a mazsolát, amíg egyenletesen eloszlik a tésztában. Két kuglófformát alaposan kikenünk vajjal és megszórjuk a mandulaforgáccsal. A formákat félig megtöltjük a tésztával és másfél-két órán keresztül huzatmentes helyen pihentetjük.
5. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A kuglófot, a forma nagyságától függően, 20-30 percig sütjük. Amikor a felülete aranybarna, kivesszük a sütőből és azonnal a konyhai rácsra csúsztatjuk a formából.