BABA, RUMMAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyharuha, kuglófsütő, lábas, sütő, tűzhely
Eljárások: áztatás, cukorszirup készítése, dagasztás, forralás, gyúrás, kelesztés, kovászolás, pihentetés, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A mazsolát egy éjszakára a rumba áztatjuk.
2. A liszt egyharmadából, az élesztőből és kevés langyos vízből kovászt készítünk, egy órán át pihentetjük. Hozzáadjuk a maradék lisztet, a tojásokat, cukrot és csipetnyi sót, laza tésztává gyúrjuk. Beledolgozzuk a felolvasztott vajat és a mazsolát. Lefedjük, 30 percig pihentetjük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
3. A tésztát kivajazott, kis kuglófsütőformákba töltjük, újból kelni hagyjuk, majd szűk 20 percig sütjük. Közben a sziruphoz a cukrot egy liter vízben a vanília kikapart pépjével, citrom- és a narancshéjjal felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot.
4. Minden süteményt a forró szirupba mártunk, hogy megszívja magát, száradni hagyjuk, majd mély tálakra rendezzük. A saját levével újból megöntözzük.