OLASZ KARÁCSONYI SÜTEMÉNY FAGYLALTTAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 10 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, séfkés
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, töltés

Adag: 1 egész (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db kuglóf
9 dkg finomra aprított csokoládé
50 dkg vaníliafagylalt
8 dkg durvára tört mogyoró
8 dkg mandulaforgács
9 dkg málna
1 és ¼ dl cseresznyepálinka

Elkészítés:

1. A készen vásárolt vagy otthon elkészített kuglófot keresztben elvágjuk. A belsejét éles késsel kissé kivájjuk, kockákra vágjuk.

2. A kuglóf alsó részébe visszarakjuk a kockákat. Cseresznyepálinkával meglocsoljuk, vaníliafagylalttal megtöltjük.

3. Mogyoróval, mandulával, mandulás nugátcsokoládéval megszórjuk, málnaszemekkel díszítjük. Azonnal tálaljuk.

KUGLÓF

12 dkg kristálycukor
3 evőkanál olvasztott vaj
4 evőkanál vaj
4 dl tej
3 dkg élesztő
2 db tojás
0.5 kávéskanál só
65 dkg liszt
2 evőkanál tejföl

2 dkg cukrot feloldunk 1 dl langyos tejben, belekeverjük az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. A tojássárgákat egy tálban habosra keverjük a cukorral, a tejföllel és a sóval, hozzáadjuk a maradék langyos tejet, az élesztőt, és jól összedolgozzuk a liszttel. Ha szükséges, még adhatunk hozzá kevés tejet, hogy jó könnyű tésztát kapjunk. Amikor már jól összeállt a tészta, fokozatosan beledagasztjuk az olvasztott vajat, és addig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg hólyagossá válik a tészta. Meleg helyen letakarva megkelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és kinyújtjuk. Rákenjük egyenletesen a puhított vaj felét és összehajtogatjuk. 15 perc pihentetés után ismét kinyújtjuk, bekenjük a vaj másik felével és ismét hajtogatjuk. Újabb 15 perc pihentetés után ismét kinyújtjuk, és ízlés szerinti töltelékkel megtöltjük, felsodorjuk. A viszonylag vastag tésztahengert csigává tekerjük és egy akkora kivajazott lábasba vagy formába tesszük, hogy azt csak félig töltse ki. Duplájára kelesztjük, a tetejét bekenjük olvasztott vajjal; kötőtűvel megszurkáljuk és mérsékelten meleg sütőben kb. 90 percet sütjük. Ha a teteje hamar barnulni kezd, takarjuk le selyempapírral.

A töltelék lehet: vaníliás cukorral kevert reszelt csokoládé; kakaós cukor; fahájas cukor; cukros darált dió, mogyoró vagy mandula; apróra vagdalt cukrozott gyümölcs stb.

Bármilyen legyen is a töltelék, mindegyiket meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal és megszórjuk 1-2 maréknyi megmosott mazsolával.