BORSÓS, SZALONNÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Az olajon, közepes tűzön a hagyma felét, a fokhagymát és a petrezselymet a szalonnaszeletekkel együtt megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk a zöldborsót és 4 percig együtt főzzük, majd félrerakjuk. A felolvasztott vajon a maradék hagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst és kevergetve 2 percig pirítjuk.
3. Állandó kevergetés mellett, decinként, a rizshez öntjük a levest, amíg a rizs 15-18 perc alatt puhára fő.
4. Belekeverjük a zöldborsós, illetve szalonnás keveréket, és 1 percig még együtt főzzük. Parmezánnal megszórva forrón tálaljuk.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.