TONHAL KATALÁN MÓDRA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, paradicsom passzírozó, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, passzírozás, áttörés, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet 15 dkg-os tonhal
7 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ db peperoni
½ db csíkokra vágott piros húsú paprika
½ db csíkokra vágott sárga húsú paprika
2 db hámozott, kockára vágott burgonya
1 fej tisztított, karikára vágott lilahagyma
3 db érett, passzírozott paradicsom
2 és fél dl száraz fehérbor
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben felhevítünk két evőkanál olívaolajat, megsütjük benne a halszeletek mindkét oldalát. Felöntjük a borral, és néhány perccel később hozzáadjuk a meghámozott, áttört paradicsomot. További 10 percig hagyjuk csendesen forrni, kissé megsózzuk, és melegen tartjuk.

2. A maradék olívaolajat felforrósítjuk egy másik serpenyőben, üvegesre pároljuk benne a megtisztított, vékony karikákra vágott hagymát. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk. A paprikát csíkokra vágjuk, ugyancsak hozzáadjuk. Megsózzuk, beletesszük az erős paprikát, a peperonit. Kis lángon rövid ideig pároljuk. A tonhalat a zöldségekkel tányérokra rendezzük, megöntözzük kevés pecsenyelével, és tálalás előtt frissen őrölt borssal megszórjuk.

Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.