„SOVÁNY KAPPAN” CAPPON MAGRO Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: citromnyomó, fazék, keverőtál, mozsár, műanyagfólia, papírtörlő, séfkés, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, előfőzés, hámozás, kikeverés, lerakás, pácolás, passzírozás, áttörés, préselés, rák előkészítése, szűrés, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A halat megmossuk, szálkátlanítjuk. A langusztát, a kis rákokat és a tenger gyümölcseit megtisztítjuk. Az egészet együtt megfőzzük a hagymás-fűszeres főzővízben, majd leszűrjük, és az olaj-citromlé kissé megsózott keverékében bepácoljuk.
2. Egy fazékban megfőzzük a megtisztított zöldségeket és az egyik sárgarépát. Külön főzzük meg a megtisztított pozdorgyökeret és a négybe vágott articsókát. Majd mindet felaprítjuk, olajjal, ecettel és sóval fűszerezzük.
3. A mártáshoz a zsemlét beáztatjuk kevés ecetbe. A szardellát leöblítjük, leszárítjuk. Hozzáadjuk a bazsalikomlevelet, a megtisztított fokhagymát, a petrezselymet, a fenyőmagot, a kapribogyót, a tojássárgáját meg a kinyomkodott zsemlét, és mozsárban összezúzzuk. A pépet átnyomjuk egy szűrőn, összekeverjük az olajjal és az ecettel.
4. A kétszersült-szeleteket a megtisztított és félbevágott fokhagymával bedörzsöljük, egy leveses-tál alját kibéleljük velük, kevés olajjal megöntözzük, néhány kanálnyi mártást öntünk rá. A zöldségeket, a halat és a négybe vágott főtt tojások felét soronként rárakjuk. Tetejére tesszük: a langusztát, a rákokat, a tenger gyümölcseit, a megmaradt tojást, sárgarépát, az olajbogyót és a gombát.