NÁPOLYI KUGLÓF Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, kuglófsütő, lábas, reszelő, sütő, tűzhely
Eljárások: dagasztás, forralás, habverés, kelesztés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, reszelés, gyalulás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
6 db tojássárgája
20 dkg puha vaj
6 db tojásfehérje
4 dkg élesztő
1 dl tej
35 dkg búzaliszt
2 dkg kristálycukor
1 csipet só
Az öntethez:
 dl rum
1 db citrom reszelt héja
50 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt feloldjuk egy kevés langyos tejben, és lassan, kis adagokban beledolgozzuk a lisztet. A tésztát meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata a duplájára nő.

2. A tojássárgáját a puha vajjal és a cukorral nagyobb tálban – kézi keverőgéppel, közepes sebességgel – addig keverjük, amíg a massza kissé krémessé válik.

3. A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verjük. Az élesztős tésztát a krémhez adjuk, és lassan beledolgozzuk. majd hozzáadjuk tojáshabot is, ezzel fellazítjuk. A masszát hat kicsi, vagy egy 26 cm átmérőjű kuglófformába töltjük, és még egyszer kelni hagyjuk, amíg a térfogata a duplájára nő. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

4. Az öntethez a cukrot egy liter vízben feloldjuk, kb. 10 percig hagyjuk csendesen forrni. Félretesszük, és amikor kissé kihűlt, belekeverjük a citromhéjat meg a rumot.

5. Ha kihűlt a kuglóf, kivesszük a formából, tálra tesszük Az öntetet evőkanállal a tésztára locsoljuk, közben a tálra csorgó folyadékot összegyűjtjük, és újra a kuglófra öntjük.