NÁPOLYI KUGLÓF Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Az élesztőt feloldjuk egy kevés langyos tejben, és lassan, kis adagokban beledolgozzuk a lisztet. A tésztát meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata a duplájára nő.
2. A tojássárgáját a puha vajjal és a cukorral nagyobb tálban – kézi keverőgéppel, közepes sebességgel – addig keverjük, amíg a massza kissé krémessé válik.
3. A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verjük. Az élesztős tésztát a krémhez adjuk, és lassan beledolgozzuk. majd hozzáadjuk tojáshabot is, ezzel fellazítjuk. A masszát hat kicsi, vagy egy 26 cm átmérőjű kuglófformába töltjük, és még egyszer kelni hagyjuk, amíg a térfogata a duplájára nő. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
4. Az öntethez a cukrot egy liter vízben feloldjuk, kb. 10 percig hagyjuk csendesen forrni. Félretesszük, és amikor kissé kihűlt, belekeverjük a citromhéjat meg a rumot.
5. Ha kihűlt a kuglóf, kivesszük a formából, tálra tesszük Az öntetet evőkanállal a tésztára locsoljuk, közben a tálra csorgó folyadékot összegyűjtjük, és újra a kuglófra öntjük.