Valpellinei kelkáposztás kenyérleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, sajtkés, séfkés, serpenyő, sütő, sütőforma, sütőlap, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, lerakás/rétegezés, párolás, pirítás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben kiolvasztjuk, megpároljuk rajta a kelkáposztát.
2. A kenyeret felszeleteljük, a sütőben megpirítjuk. Egy sütőforma alját befedjük néhány szelet pirított kenyérrel. Ráteszünk egy réteg kelkáposztát, megszórjuk az apróra vágott fűszerekkel, néhány, hajszálvékonyra szeletelt fontina sajtot és vajdarabkákat teszünk a tetejére. Majd újra kenyérszeleteket helyezünk rá és a többi hozzávalót, amíg mind elfogy. A legfelső réteg sajt és vaj legyen.
3. Leöntjük a húslevessel, lefedjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60 percig főzzük.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.