Kenyérleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, borsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lerakás/rétegezés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg vöröshagyma
20 dkg szikkadt kenyér
5 dkg vaj
1 és ¼ dl húsleves
10 dkg frissen reszelt gruyere sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. Mélyebb serpenyőben a vajat kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát, kis lángon 20 percig pároljuk, vigyázva, nehogy megbarnuljon. Majd hozzáöntjük a húslevest, és további 20 percig főzzük.

2. Közben a felszeletelt kenyeret megpirítjuk a sütőben, és a pirítósokkal egy hőálló edény alját beterítjük. Megszórjuk a reszelt gruyére sajttal, leöntjük a hagymás húslevessel.

3. Frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük, letakarjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig főzzük. Nagyon forrón tálaljuk.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.