Bab szardellamártásban Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pihentetés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg friss, nagyszemű fejtett bab
4 db szardellafilé
5 evőkanál vörösborecet
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A friss babot kifejtjük a hüvelyéből, lábosban, annyi vízben, amennyi éppen ellepi, lefedve, lassan megfőzzük. (Ha szárazbabot használunk, 40 dkg elegendő, de célszerű főzés előtt legalább 12 órára langyos vízbe áztatni.) Amikor a bab megfőtt, levesszük a tűzről, de még állni hagyjuk a levében.

2. Az olívaolajat kisebb serpenyőben felforrósítjuk, a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdet kissé megpároljuk benne. Hozzáadjuk a szardellafiléket, kicsit tovább pároljuk. Rátesszük a petrezselyem felét, a vörösborecetet, sót és kevés borsot, és néhány percig együtt főzzük. Majd tálba szedjük.

3. A babot leszűrjük, óvatosan hozzávegyítjük az ecet-szardella keverékhez. A tálat lefedjük, és az egészet kb. egy órán át pihentetjük. Rászórjuk a maradék petrezselymet, és tálaljuk.