Bab szardellamártásban Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pihentetés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A friss babot kifejtjük a hüvelyéből, lábosban, annyi vízben, amennyi éppen ellepi, lefedve, lassan megfőzzük. (Ha szárazbabot használunk, 40 dkg elegendő, de célszerű főzés előtt legalább 12 órára langyos vízbe áztatni.) Amikor a bab megfőtt, levesszük a tűzről, de még állni hagyjuk a levében.
2. Az olívaolajat kisebb serpenyőben felforrósítjuk, a megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdet kissé megpároljuk benne. Hozzáadjuk a szardellafiléket, kicsit tovább pároljuk. Rátesszük a petrezselyem felét, a vörösborecetet, sót és kevés borsot, és néhány percig együtt főzzük. Majd tálba szedjük.
3. A babot leszűrjük, óvatosan hozzávegyítjük az ecet-szardella keverékhez. A tálat lefedjük, és az egészet kb. egy órán át pihentetjük. Rászórjuk a maradék petrezselymet, és tálaljuk.