RIZS HALLAL ARRÓS A BANDA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, citromnyomó, keverőtál, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, párolás, pihentetés, pirítás, préselés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg gömbölyű szemű rizs
200 dkg konyhakész, darabolt vegyes tengeri hal
10 dl víz
½ tasak sáfrány
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 db babérlevél
2 szem szegfűszeg
1 fej vöröshagyma
1 db leve citrom
½ teáskanál édes pirospaprika
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
igény szerint aioli

Elkészítés:

1. A halat (például vörös márna, ördöghal, vagy rája) megmossuk, szárazra itatjuk, nem túl kis darabokra vágjuk, sóval és borssal bedörzsöljük, és a citromlével meglocsoljuk, 10 percig állni hagyjuk.

2. Közben a vizet a babérlevéllel és szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagymával felforraljuk. A halat beletesszük, kisebbre vesszük alatta a lángot, és a halat 15-20 perc alatt megpároljuk. Ezután kivesszük a vízből, és melegen tartjuk.

3. Egy mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a fokhagymát és a rizst megpirítjuk benne. A hal főzőlevét ráöntjük, sáfránnyal, paprikával, sóval és borssal fűszerezzük, és kb. 20 percig pároljuk, amíg a rizs az összes folyadékot magába nem szívja. Hagyományosan először a rizst szolgálják fel, majd a halat aiolival.

ALIOLI

1.25-2.5 dl olívaolaj
3 nagyobb gerezd édes fokhagyma
0.25-0.5 teáskanál só
ízlés szerint citromlé

1. A frissen meghámozott fokhagymagerezdeket nagyobb darabokra vágjuk (1. kép) a sóval mozsárban homogén péppé zúzzuk (2. kép).

2. Ezután az olívaolajat először cseppenként, majd vékony sugárban (3. kép), állandóan keverve beledolgozzuk. amíg sűrű krémet nem kapunk.

3. Ízlés szerint néhány csepp citromlével ízesíthetjük.