RIZS HALLAL ARRÓS A BANDA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, citromnyomó, keverőtál, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, párolás, pihentetés, pirítás, préselés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A halat (például vörös márna, ördöghal, vagy rája) megmossuk, szárazra itatjuk, nem túl kis darabokra vágjuk, sóval és borssal bedörzsöljük, és a citromlével meglocsoljuk, 10 percig állni hagyjuk.
2. Közben a vizet a babérlevéllel és szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagymával felforraljuk. A halat beletesszük, kisebbre vesszük alatta a lángot, és a halat 15-20 perc alatt megpároljuk. Ezután kivesszük a vízből, és melegen tartjuk.
3. Egy mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a fokhagymát és a rizst megpirítjuk benne. A hal főzőlevét ráöntjük, sáfránnyal, paprikával, sóval és borssal fűszerezzük, és kb. 20 percig pároljuk, amíg a rizs az összes folyadékot magába nem szívja. Hagyományosan először a rizst szolgálják fel, majd a halat aiolival.
ALIOLI
1. A frissen meghámozott fokhagymagerezdeket nagyobb darabokra vágjuk (1. kép) a sóval mozsárban homogén péppé zúzzuk (2. kép).
2. Ezután az olívaolajat először cseppenként, majd vékony sugárban (3. kép), állandóan keverve beledolgozzuk. amíg sűrű krémet nem kapunk.
3. Ízlés szerint néhány csepp citromlével ízesíthetjük.