KÍNAI PIRÍTOTT TÉSZTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, wok
Eljárások: főzés, hámozás, julienre vágás, keverve sütés, szűrés, zúzás
Adag: 2-3 főre
vagy
Elkészítés:
1. A spagettit felteszem főni, a zacskón feltüntetett elkészítési idő előtt 1-2 perccel előbb leveszem, hogy a tészta „al dente” legyen.
2. A zöldségeket megpucolom, és vékony csíkokra vágom.
3. A wokban olajat forrósítok, beleteszem a feldarabolt zöldségeket, beleszórom a sót és a cukrot, 4 perc alatt erős lángon megpirítom az egészet.
4. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, az őrölt chilit és a szójaszószt (eredetileg sötét való bele, de világossal is készíthető, én is ezt raktam bele) , a zöldségekkel jól elkeverem, végül a tésztát is beleteszem. Időnként átkeverve, néhány perc alatt hagyom összesülni a zöldséges tésztát.
Az itthon előforduló kínai étkezdékben a pirított tésztát hús nélkül, köretként kínálják, most én is ebben a formában készítettem el, a szezámmagos csirkém mellé.
Amikor pedig önálló fogásként sütöm, akkor egyszerűen a lent részletezett útmutatást néhány plusz lépéssel kiegészítem:
Kb. 30 dkg csirkemellet vékony csíkokra vágok. A feldarabolt húst beleforgatom az 1 teáskanál keményítőből + 2 evőkanál szójaszószból kevert pácba, 1-2 órára a hűtőbe teszem. A csirkemell csíkokat a zöldségek előtt 2-3 perc alatt, magas fokozaton megpirítom a wokban, majd félrerakom egy tányérra. Elkészítem a zöldségeket, végül a tésztával egy időben hozzáadom a csirkemellet is.