Rántott borjúmirigy Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hártyázás, lepréselés, panírozás zsemlemorzsával, sütés bő zsiradékban, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A borjúmirigyet 3-4 órára hideg vízbe tesszük, majd a külső hártyákat és ereket lehúzzuk róla. A mirigyet fazékba hideg vízbe tesszük, a sót és a babérlevelet hozzáadjuk, és forraljuk. 5 percig főzzük, majd a mirigyet kiszedjük a fazékból, és hideg vízzel leöblítjük.
2. A mirigyet lapos tálba tesszük, egy tányért teszünk rá, majd nehezéket, hogy kissé összenyomja a mirigyet. 60 perc múlva a mirigyet vastag szeletekre vágjuk.
3. A lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát egy-egy mélytányérba öntjük, és a mirigyszeleteket először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
4. A panírozott mirigyszeleteket forró zsiradékban mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük, és paradicsommártással, párolt zöldségekkel és joghurtos mártogatóval tálaljuk.
Joghurt-dip
Egy tálban összekeverjük a leszűrt joghurtot a kígyóuborkával és a kaporral, borsozzuk, majd lefedve behűtjük.
Paradicsommártás
1. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd a héját lehúzzuk. A húsát villával szétnyomjuk, jól lecsepegtetjük.
2. Azután olívaolajjal és a zsályalevelekkel együtt serpenyőbe tesszük, 10-15 percig lassan forraljuk.
3. Az edényt levesszük a tűzről, kidobjuk a zsályát, belekeverjük a balzsamecetet, sóval ízesítjük.
Ezt az egyszerű mártást egy darabka vajjal és reszelt parmezán sajttal tésztaételekhez kínáljuk.