Borjúfilé cabrales sajttal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: alufólia, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, felengedés, főzés, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet 15 dkg-os borjúbélszín
10 dkg kockára vágott kéksajt

vagy

10 dkg kockára vágott cabrales sajt
1 és ¼ dl tejszín
2 evőkanál brandy
1 és ¼ dl húsleves
20 dkg negyedelt csiperkegomba
7 és fél dkg vaj
2 evőkanál olaj
10 dkg kockára vágott sajt
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A hússzeleteket forró olajban mindkét oldalukon 1 percig sütjük. Ezután kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk.

2. A vajat a serpenyőben megolvasztjuk, és a gombát megsütjük benne. A húslevessel felöntjük, és hozzáadjuk a tejszínt. A sajtot a mártásban feloldjuk, és a mártást brandyvel, sóval és borssal ízesítjük.

3. A hússzeleteket a kívánt puhaságtól függően néhány percig a mártásban állni hagyjuk, és a mártásban vagy a mártás mellett tálaljuk.

Közepesen testes, száraz, gyümölcsös vörösbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.