ARTICSÓKA VÉNUSZKAGYLÓVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, fazék, séfkés, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, préselés, staubolás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db tisztított vénuszkagyló
8 db zsenge articsóka
1 db leve citrom
1 evőkanál liszt
1 gerezd finomra aprított fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fehérbor
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az articsóka külső leveleit eltávolítjuk. Az articsókát enyhén sós vízben citromlével és 1 teáskanál liszttel kb. 20 percig főzzük. Ezután kivesszük a vízből, lecsepegtetjük, és félbevágjuk.

2. A fokhagymát egy agyagedényben az olívaolajon aranyszínűre pirítjuk.

3. A maradék lisztet rászórjuk, a fehérborral, és az articsóka főzőlevéből 2,5 dl-rel felöntjük.

4. A kagylót megpároljuk benne, amíg kinyílik. Ezután hozzáadjuk az articsókát és szükség szerint még egy kis levet.

Ez ideális előétel; ha főételnek szánjuk, kétszerezzük meg a hozzávalók mennyiségét.