NAVARRAI TÖLTÖTT PAPRIKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: botmixer, fazék, keverőtál, római tál, séfkés, serpenyő, sütőforma, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, staubolás, sütés, szűrés, töltés, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tintahalat megtisztítjuk, a tintazacskót eltávolítjuk és félretesszük. A tintahalat 10 percig a vízben főzzük, majd leszűrjük. A levét felfogjuk. A tintahalakat feldaraboljuk, néhány fejet a díszítéshez félreteszünk.
2. Az olívaolajat felforrósítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk benne. A petrezselymet, a sonkát és a paradicsomot hozzáadjuk. Liszttel megszórjuk, egy keveset öntünk rá a tintahal főzőlevéből, sűrűre főzzük, sóval és borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt tintahalat. A paprikákat óvatosan megtöltjük ezzel a keverékkel, és egy agyagedénybe egymás mellé fektetjük őket. Ezután 2,5 dl tintahallével leöntjük, és gyenge tűzön felmelegítjük.
3. Közben a mártáshoz az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát olívaolajon üvegesre pároljuk. A paradicsomot és a pimientost hozzáadjuk, és kevergetve kis ideig sütjük.
4. A tintazacskókból finom lyukú szűrőn átöntjük a tintát, és a tintahal maradék főzőlevével feloldjuk. A babérlevéllel és a pirított kenyérkockákkal a mártáshoz adjuk, és az egészet kb. 20 percig gyenge tűzön főzzük. Ezután eltávolítjuk a babérlevelet, a mártást botmixerrel összeturmixoljuk, sózzuk és borsozzuk.
5. A mártást előmelegített tálra öntjük, elrendezzük rajta a töltött paprikákat, és a tintahalfejekkel díszítjük.